Întemeietorul şi primul episcop al Bisericii Alexandriei a fost Sf. Apostol şi Evanghelist Marcu, luminătorul multor ţări din Africa. Până în zilele noastre a ajuns, în pofida tuturor războaielor, incendiilor şi altor calamităţi, renumita bibliotecă din Alexandria, care a fost înfiinţată pe timpurile dinastiei Ptolemeilor şi a devenit Bibliotecă a Patriarhiei Alexandriei. La formarea bibliotecii au contribuit şi marii ierarhi Atanasie cel Mare şi Chiril al Alexandriei. Tot aici se păstrează o colecţie unicală de manuscrise foarte vechi.

Biserica Alexandriei poate fi considerată şi leagănul monahismului, şi al marilor nevoitori care au pus începutul vieţuirii monahiceşti în pustiul Egiptului, de la care şi astăzi iau exemplu mulţi călugări din toate Bisericile Ortodoxe.
La început creştinismul a apărut la nordul Africii, iar dintre ţările mai de la sud numai Axum (Etiopia) şi unele ţări nubiene au devenit creştine.

Încreştinarea Etiopiei este legată de numele lui Frumenţiu, care, fiind luat prizonier de piraţii de pe Marea Roşie, le-a cucerit încrederea şi simpatia şi a fost eliberat. Tânărul creştin a plecat la Alexandria şi s-a adresat înalţilor ierarhi cu propunerea de a boteza populaţia băştinaşă din acea ţară. Pe atunci axumiţii erau cunoscuţi în ţările din Orient prin comerţul pe care îl desfăşurau, ei erau sprijiniţi de vecinii lor arabi şi aveau regi învăţaţi, care cunoşteau limba şi cultura elenă. Misiunea de a-i boteza i-a fost încredinţată lui Frumenţiu, care apoi a devenit primul ierarh al Bisericii din Etiopia.

Astăzi Biserica din Alexandria este una din Bisericile ortodoxe autocefale. Arhiepiscopul poartă titlul de Papă şi Patriarh al Alexandriei şi al Întregii Africi, succesor al Apostolului Marcu Evanghelistul. Aproximativ 300.000 de creştini ortodocşi fac parte din Patriarhia Alexandriei, acesta fiind cel mai mare număr de credincioşi de la Imperiul Roman încoace. Patriarhul actual al Bisericii din Alexandria este Prea Fericitul Teodor al II-lea, Papă şi Patriarh al Alexandriei şi Întregii Africi. Serviciul divin se oficiază în limbile swahili, engleză, limbile locale.
În Uganda Biserica Ortodoxă este cea mai tânără şi mai puţin numeroasă dintre confesiunile creştine existente la ei, dar are deja 1,5 milioane de crdincioşi, care se roagă şi slujesc în limba natală. Cei mai mulţi dintre enoriaşi sunt copiii. Din lipsă de bani, în bisericile de aici nu prea se întâlnesc lumânări şi icoane. În biserici sunt scaune şi preotul, în unele momente ale slujbei, le face semn cu mâna să se ridice.
Lasă un răspuns